2017. augusztus 19., szombat

Nagy T az utakon: ide lőjetek


Tapasztalatok kezdőknek és kíváncsiskodóknak:


Valahogy, a tinédzser kor kezdete fele – mikor a gyerekek többsége kezelhetetlenné vagy inkább egy mufurc, napi ötszöri etetést igénylő háziállattá válik – a felnőttek egyenrangú beszélgetőpartnerként kezdenek kezelni téged, még akkor is, ha épp nem tudnak mit kezdeni veled. Persze pont ilyenkor elkerülhetetlen témák: az iskola, barát/barátnő, a nyelvvizsga, jogosítvány és a rettegett jövő.

Túlnyomórészt sztenderd kérdések – amikre még akkor sem tudsz felelni, ha ezredszerre kérdezik –, minden találkozáskor előkerülnek, egyedül a jogosítvány- téma az, ami tizenhét éves korod után kerül listára, és hidd el, jó sokáig ott is marad.

A 21. században, minden „papír” létfontosságú, és ha nem is szó szerint, de növeli a túlélési esélyeidet a nagy betűs Életben. Minél több nyelvet beszélsz annál jobb, a diplomákról, képesítésekről, tanfolyamokról már nem is beszélve.

Részben ezért, részben szülői nyomásra kezdtem el a jogosítványom kovácsolását és igen, úgy éreztem magam, mint egy élő céltábla.FELELŐSSÉG

Ha kimerészkedsz az utakra, nagy felelősséget vállalsz – az oktatóddal egyetemben –, talán életedben először. Életek vannak a kezedben. A tiedé, az oktatódé, a mögötted ülőé, gyalogosé, autósé, aki épp arra jár, ezt sosem szabad elfelejtened, de azt se hagyd, hogy lebénítson. Minden kezdet nehéz, de ha hibázol, az oktató élő riasztó berendezésként van melletted: szól, segít, esetleg beavatkozik.

PARKOLÁS

Lányok, rossz hír. J Mindenki tudja, hogy a fiúk ebben előnyt élveznek, hiszen messze jobb a térérzékelésük, de semmi pánik, mi elmondhatjuk magunkról, hogy fejlettebb a beszédközpontunk.
Megjegyzés: Be ne dőljetek a sztereotípiának, embere válogatja. Ismertem már olyan nőt, aki tükörből, centire pontosan parkolt… igaz, én nem romboltam mítoszt...
LEFULLADÁS… A POKOL

Ha minden lefulladásért pénzt kapok, az óráim végére új autót vehettem volna. 
Az aranyszabály: csúsztasd a kuplungot. Az elmélet megvan, de a gyakorlat még most is hibádzik, igazság szerint nincs rá jó tanácsom, ezeket a helyzeteket meg kell tanulni kezelni, mert igen, ez aztán bárhol, bármikor előfordulhat.

…és ne felejtsd: benzines autónál több gáz kell!ELŐZÉS

A vezetés legveszélyesebb pontja, sajnos sokszor elkerülhetetlen. 
– Amióta vezetek, szép lassan megutáltam minden mezőgazdasági járművet vagy vontatót. –

A tanuló kocsiban meg fogod tanulni, hogy nézz körül, indexelj, nézz körül (!!!) és mindig legyél nagyon nagyon óvatos.

Jó tanács: Mindig ismerd az autódat, hányas fokozatban gyorsul úgy istenigazából.

(A szembejövőket nem zavarhatod, más nem kezdhetett előzést, tartsd az oldaltávolságot és számolj azzal, hogy nem elég kihúzódni, valahol vissza is kell térned.)

Mindent egybevéve, az előzés nagyon megfontolandó, zöldfülűeknek nem ajánlott (már persze, agyba-főbe), de arra készülj fel: tanulóvezető vagy, tehát minden baromnak becsületbeli kérdése, hogy megelőzzön. És meg fognak.


HÜLYÉK MINDIG LESZNEK

Ha egyet sem látsz, te vagy az. De nem kell a volánnál ülnöd ahhoz, hogy láss: kanyarban előzőket, index nélkül sávváltókat és olyanokat, akik teljes lelki békével jönnek szembe, még ha az utca egyirányú is.

NAGY T AZ UTAKON: IDE LŐJETEK

Erről megoszlanak a vélemények, hogy miért, az elég egyszerű. Aki alapvetően nyugodt természetű, emlékszik rá, Ő hogy kezdte, az elnéző lesz veled szemben. De aki négy kerékre született örökmozgó, ne adj Isten a szája is mindig jár, az bizony anyázni fog.
Biztos, hogy fogsz hibázni, de abban is biztos vagyok, hogy a tanulóvezetők többsége szabályosabban közlekedik, mint más sofőrök – erről az oktató gondoskodik. 

A jogsival rendelkezők néha egyszerűen törvényen kívül helyezik magukat: index nuku, körültekintés, no way, na és korlátozni az ő sebességüket? Mit képzelsz?!

Igen, életveszélyesek.+1
A „mumus-lista” folyamatosan változik, hol ezt rontod el, hol ott hibázol, de a vizsga az mindig a papír tetején marad és addig kísért, míg túl nem leszel rajta.
A bukás szaga bizony ott van a levegőben, mert minden vizsgához szerencse kell, de ne aggódj, egyáltalán nem olyan ijesztő, mint amilyennek tűnik. Ismert utakon fogsz járni és végig ott ül melletted az oktatód.

Ha mégis megbuksz, semmi vész, legközelebb biztosan sikerülni fog.

Mindenesetre a vizsgám előtt utána olvastam, de sehol nem írtak olyat, hogy a vizsgabiztosok csak a „plusz pénzért” buktattak volna. –Sok sikert, baleset és hatóságmentes közlekedést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése